onsdag 28 september 2011

måndag 26 september 2011

Pumpen i skick och nätet fungerar!

Såå är deet!

Läkaren sa att jag får sporta, men "nousujohteisesti". DVS öka intensitet an efter. SUPER!

Då var det bara att olja kedjan, trycka upp några bar i slangarna, och ta en tur på racern. Vädret var otroligt fint och det var absurt skönt at cykla lungt (medelpulsen var 125) och bara njuta av höstens färger.

pulsen 121 bpm

Ruoholahti - Gräsviken
Det blev total 27 km, med en imponerande fart på 23 km/h. Kanske det blir en till easy runda på onsdag morgon.

fredag 23 september 2011

Ajaja va fint!

Balle, Mannen, Myten.
Sämsta pokerspelaren inom Ring III, Mannen med stilperversioner lika många som stilbrott. Snubben som tankade inför VR 2011 med en vitamintablett i halsen och lika många kilogram löjrom som bajamaja besök. Stålmannen med stora kuggar och tunga växlar, Jep, skägget, läderhandskarna och kompressionsstumporna, HAN som cyklar med en ljusröd Bianchi! han diggar dethär!


 Ta det easy och digga, jävligt skön video. ENJOY!


Rapha Continental – The Movie from RAPHA on Vimeo.

onsdag 21 september 2011

Överasnsträngning Rock bottom

Jessus, kollade lite på nätet om överansträngning, eller ylirasitustila. Hmm ganska jobbigt. Faan jag har nog haft en sån morkis av det här. Känns som om jag sku ha tränat i onödan och som om jag sku vara 70 år gammal.

Om man måste gräva ut det positiva ur dethär. först och främst så har jag nu fått svart på vitt, att jag har tränat för hårt. Jag har ofta kännt att jag tränat för hårt, men det har kännts skönt. För det andra så får jag nu i lungn och ro bygga upp en riktigt bra grundkondition. Dvs riktigt lungna träningar. Vi snackar promenader... Och egentligen är det precis det vad jag behöver för att kunna köra Vättern på under 10 h.

Om jag kollar lite kritiskt på hur jag har kört tidigare, så har jag tex i vätternrundan 2011 kört med ganska hög puls, speciellt i uppförbackarna. O andra sidan har jag varit mycket tolerant för stora mängder mjölksyra, så på något sätt har jag övertalat mig att jag kan köra på så ög intensitet en längre tid. Om jag nu bygger upp hela grundkonditionen från 0, så kanske jag kan börja känna efter lite mera.

Kolla lite syptom på finska, check på nästan alla!

Vaihe 1 - Sympaattinen vaihe: Uni ei tule vaikka kovin yrittäisi, uni on laadultaan myös heikkoa ja ruokahalu on pohjaton. Jano on mahdoton ja nestettä kuluu suuria määriä. Yleensä sympaattinen vaihe tulee siis ensin.
Vaihe 2 - Parasympaattinen vaihe: Hermosto aktivoituu normaalista selkeästi poikkeavalla tavalla. Sympaattiseen vaiheeseen verraten parasympaattinen vaihe on päinvastainen. Olo on päivälläkin unelias, nukuttaa kovasti ja torkahtelua esiintyy. Ruokaa ei saa kurkusta alas sitten millään, vesikään ei maistu. Ei vain jaksa, ei sitten yhtään.

tisdag 20 september 2011

Överansträngning FUDGE

Var just på Ainoactive konditions test, och resultatet ÖVERANSTRÄNGNING.

Alltså cykel test, watten stiger med 30/2 min.
Inte kul! nåja, nu visste jag att det inte är fiffigt att köra och träna hårt efter att man varit sjuk, men det här var lite för heavy.
Planen för att komma tillbaka.
Köra en månad från och med nu, mycket lungt! det betyder inga mera 30+km/h träningsrundor. pulsen ska vara under 150, hälst 140 hela tiden.
Se köra lite fortare och känna efter.

måndag 19 september 2011

Ryggen MOFOs Ryggen!

Dom flesta som rampat på en cykel över 50 km vet att man blir trött i korsryggen, och måste stiga upp ur sadeln för att sträcka på sig. Ju mera aggressiv körställning man ar, desto mera tar det på ryggen.
Om jag har fattat saken rätt, beror det här av två saker:
1. För spända baklår. När man sitter och trampar i en kraftigt framåtlutad position, spänner baklåren de muskler som i normala fall sku stöda ryggen.
2. Ryggmusklerna är inte tillräkligt starka.

Lösning på det här, strecha, justera din körställning mera upprätt, man behöver inte fara runt och se ut som Lance på en timetrial sträcka. Jobba upp ryggen. Så här gör Lance.

Cykelporr, who gives a shit anyway

På våren 2010 skaffade jag min första Racer, en Scott Speedster 40. Gruppsetted består av OEM shit (truvativ billiga vevparti, scott pro? bromsar alexrim hjul etc)  i blandning med Shimano Sora + tiagra bakväxlare. inte så imponerande för en cykelentusiast. och för alla där ute rekommenderar jag er att hålla händerna borta från allting som är OEM eller Sämre än Tiagra.

Cykeln är uppdaterad, och nu är speccen följande:


Hjul Shimano WH-RS 30
Sadel: Fizik antares mg
Broms + vevparti Shimano tiagra 4500
Växlare bak fram + spakar shimano 105 5700


Scott speedster S40
För mera fiiliskörande har jag en Bianchi Rekord 841 Special, som jag har byggt på en ram som jag ropade in från Huuto.net för ynka 65€ och kompnenter som blivit över från Scotten. Snygg som faan!


Bianchi Rekord 841 Special



För vintern och riktigt tråkigt väder har jag en hybrid, FOCUS crater lake 2008, med nabbdäck och skivbromsar för isiga och snöiga vägar.

Vätternrundan och Tour de Helsinki

Vätternrundan 2011
Det var meningen att vi skulle sikta på Tour de Helsinki 2010 (140 km) men det blev Antons bröllop dagen innan, så vi (Tommi&Balle) bestämde att vi deltar i vätternrundan 2011 istället.
 Vi cyklade en hel del under 2010, sent in på hösten i regninga morgnar runt bodom. Jag tog fram cykeln ur vinterförvar i april 2011 och var sjuk i influensa typ B 3 veckor. Jag hann cykla ca. 1000 km träning före vätternrundan, och den gick ganska bra till slut. på 11h 21 min cyklade vi runt sjön. Vätternrundan var en otroligt fin upplevelse. Så bra fiilis och support genom natten, och crazy bra stämmning i motala.

Balle, Tommi och Peik inför starten
Tour de Helsinki
Eter vätternrundan cylkade jag ganska flitigt under sommaren, mest träning med tanke på Tour de Helsinki i början på september. målet här skulle vara under 4:30, vilket betyder en snitt hastighet på ca 32 km/h.

Träningen körde jag mestadels ensam och klarade ava att snitta 30+ km/h i 2 h utan störe problem. I Augudsi blev jag sjuk igen, och den här gången hade jag Bronkitis och Bihåleinflammation. Jag började cykla lite för tidigt, antibiotika kur på. Lite för tidigt + lite för hårt. Vi hade smalat ihop ett gäng för att cykla en kväll, alla var eggade och vi cyklade ca 80 km. Problemet var inte sträckan utan hastigheten. Som ovana cyklister var tempot helt sjukt uppskruvat, och alla drog på lite extra när man var framme för att dra. helt fin tur men det hela slutade i att jag mådde piss nästa dag. Svetten sprutade, och hjärtat klappade. Jag for till hälsostationen, där skickade en semi sur lekare mej på EKG, Lung röntgen och blodprov. Allt detta en vecka före starten till TdH. Som tur var det inget fel på mig, men läkaren tvingade mej att vila hela veckan före TdH.

ekg


TdH var en fint arrangemang. ca 2000 deltagare, fint väder etc.
första 11 km kördes med poliseskort ut ur Helsingfors, efter det fick var och en köra enligt egen hastighet. Vi startade i 32 km/h fållan, och farten kändes ganska så heavy i början, speciellt backarna norr om Bodom fick pulsen upp regelt några gånger. Men när det blev plattare var det ganska så easy att hållas med i tempot. Jag ade bestämt mej, att om jag har krafter kvar vid 110 km, så tar jag och bryter ut. sagt och gjort. Vid 107 km, bröt en klunga på ca 10 pers ut ur gruppen. Hastigheten var nånting mellan 35-40 km/h, så regelt hårdare än tidigare. Gruppen var dåligt organiserad, och byte av dragare var ojämt. Efter ca 10 km delades gruppen i två. då blev jag i den bakre gruppen, med en puls på 185+. Kände mjölksyran i ben och huvud. Efter ytterligare 10 km med dessa 4 andra killar, tappade jag kontakten i en uppförsbacke, körde solo i ca 5 km vilket var fruktansvärt tungt både fysiskt och psykiskt. när 5 km återstod blev jag återupptagen av största delen av 32 km/h klungan. Hade inte ens krafter att hålla deras tempo. Rullade in över mållinjen på Velodromen 4:26 efter start. kändes ganska tungt., men jävligt fint.
Vi drack en Öl + rabarberpaj hos Balle efter, och det var nog jävla bra fiiling!

SUB 10 WTF

Okej!

SUB fu..ing 10.

Om man reserverar 30 min till depå stopp. då har man tid att cykla 9,5 h, det betyder 31.6 km/h. det blir tight!


Just do it!

Bakgrund

Första inlägget!

Bakgrund: Jag har alltid tyck om att cykla, har prövat på olika hybrider, MTB, till och med Downhill etc. Men racern tar nog priset.

Jag är ingen elit idrottare, och har inga planer på att bli en sån. Först och främst är jag 3 barns pappa, man och så och slavar för ett företag. Det har sina begränsningar i hur mycket jag kan träna. Detsamma gäller för Balle och Tommi. som har 2 barn var och är egenföretagare.

Träningarna blir för det mesta tidigt på morgonen. Och i framtiden ska jag satsa mera på kvalite av träning än kvantitet. Höst och vinter ska bli förbättrande av grundkondition, stärkande av ryggmuskler på gymmet, på våren mera fart träning och kraft.




Ride on!

Populära inlägg